Mineralolja

mineral oil ljus2Det är svårt att skilja mellan de produkter som verkligen är naturliga och de som bara påstås vara det. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter är mineralolja (andra namn är petroleum, vaselin och paraffin).

Mineraloljor är välbeprövade och mycket användbara – till en bil.

Vet du egentligen vad du tvättar och smörjer dig med?
Det är svårt att skilja mellan de produkter som verkligen är naturliga och de som bara påstås vara det. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter är mineralolja (andra namn är petroleum, vaselin och paraffin). Detta gäller också "naturliga produkter", "naturprodukter" eller "örtkosmetika".

Mineral oil free
Denna märkning innebär att produkten innehåller max 10% mineralolja! Märkningen förekommer t.ex. på produkter tillverkade i Tyskland. Produkter från MARIA ÅKERBERG innehåller 0% mineralolja.

Mineraloljan saknar fettsyror vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.
Det lömska är att det känns bra för stunden. 
Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Sandra Kleinaus studie från 1993 visar att paraffinolja lagras i kroppen och kan ge ledgångsreumatism. När hon strök mineralolja på huden på råttor, så visade det sig att huden tog upp mineraloljan.
Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity. By Sandra Kleinau 1993.
ISBN 91-554-3177-1

Studie där man fastställt att mineralolja orsakat ledinflammation på råttor. (Engelska)
Common commercial cosmetic products induce arthritis in the DA rat.

Studien heter alltså översatt till svenska: Vanliga kommersiella kosmetiska produkter inducerar (framkallar) artrit i DA råtta.
Det är en ganska tydlig titel - eller hur?

Doktorsavhandling vid Karolinska Institutet som visar på sambandet mellan mineralolja och ledinflammation. (Engelska)
Aspects of the role of mineral oil as immunological adjuvants in rheumatoid arthritis.

Arbetarskyddsstyrelsenhar sedan 1979 kommit en lång bit på vägen för att på sikt få bort mineraloljor inom industrin. ”Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten”.

 

DERMANORD använder inte mineraloljor.
DERMANORD använder istället olika växtoljor som kallpressad Jojobaolja och Sheasmör. Dessa övertar inte hudens egna funktioner utan hjälper huden att själv fungera så bra som möjligt.
Vegetabiliska oljor bildas i den uppbyggande livsprocessen hos växter. Oljorna bildas i frön och frukter. Ur fröet utvecklas en grodd, som får näring från denna olja. Alltefter vilken art växten tillhör, förekommer oljan i grodden, fröet eller hela fruktköttet.

Mineralolja (råolja) bildas i en nedbrytningsprocess långt ner i jorden av dött växtmaterial. Namnet till trots finns det inga mineraler eller vitaminer. Det är ett helt dött material och därför finns det inget av värde däri, för huden att ta upp.
Mineralolja är skadligt för såväl djur, natur som människor.

Det finns flera olika namn på ämnen som tas från mineralolja:
Ozokerit (ingår t.ex i mascara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905.

Till detta kommer att många syntetiska ingredienser, t.ex. syntetiska tensider och parfymer, har sitt ursprung i mineralolja. Räcker det inte med att vi utsätts för avgaser och luftföroreningar? Ska vi också smeta in huden i produkter som tas fram ur råolja?

 

Se efter i badrumsskåpet - vad innehåller Dina hudvårdsprodukter?
(Om de överhuvudtaget är innehållsdeklarerade)